Workshop Východná minúta ponúka priestor amatérskym filmárom

26.11.2011 Prešov

Prešov 26. novembra (TASR) - Záverečným večerným premietnutím krátkych filmových záberov v Prešove vyvrcholil v piatok (25. 11.) päťdňový workshop, počas ktorého skúsení filmári zasväcovali amatérov do tajov tohto umenia.
Ako pre TASR povedal jeden z organizátorov Adam Hanuliak, toto podujatie je predposledné zo série šiestich akcií, ktoré sa tento rok konajú pod názvom \"Východná minúta\". Pripravilo ho Občianske združenie DogDocs v spolupráci s EHMK Košice 2013.
\"Každý účastník tohto workshopu si natočil vlastný jednominútový film. Počas piatich dní všetci prešli celým procesom vytvárania videa a filmu. To znamená nápady, námety, selekcia, natáčanie, strih a postprodukcia,\" povedal Hanuliak. Spolu s ním poskytovali účastníkom rady aj skúsení filmári, ktorí sa tejto práci venujú profesionálne, medzi nimi Peter Kotrha a Peter Pikna.
Podľa lektorov mali účastníci možnosť naplno prejaviť svoje schopnosti a hlavne tvorivosť. Ústredná téma \"centrum verzus periféria\" im podľa Hanuliaka dávala pomerne široký priestor na vlastné nápady.
\"Posledný worshop bude v Košiciach v decembri a celá séria vyvrcholí záverečným programom, kde sa budú prezentovať všetky filmy, vyhlásia celkové výsledky a najlepší film,\" povedal Hanuliak. Zdôraznil, že práce budú posudzovať dve poroty. Bude sa teda hodnotiť nielen kvalita filmárskych techník, ale aj téma alebo jej sociálny rozmer.
Kotrha konštatoval, že ľudia, ktorí sa zišli na workshopoch, mali úžasné nápady. Záujem prejavili študenti, ale aj seniori. Práve spolupráca týchto generácií vraj bola veľmi zaujímavá a motivujúca. Dodal, že po skončení celej série bude vydaný DVD nosič so všetkými filmami, ktoré budú distribuované do kultúrnych inštitúcií. Okrem toho ich zverejnia na webových stránkach organizátorov. 
 

Vyberte región